Gjestar skaper liv og glede
Raus, romsleg og bibeltru!

Aroniabæra er fulle av helse!

Aroniabuskane våre er i år fulle av bær. Dette er ei god utvikling som eg takka Gud for. Me plantar og her på Vestlandet er det Gud som både vatnar og gjev vekst. Buskane våre ber meir og meir bær år for år. Det gjev grunn til glede.

IMG_4804

Aroniabuskane kjem frå Nordaust Amerika og har vorte impotert til Europa. Det engelske namnet er Black Chokeberry og på norsk blir dei ofte kalla svartsurbær. Det latinske namnet er Aronia melanocarpa. Plantane har helst vore brukt som prydplantar i Noreg og resten av Europa, men i dei seinare åra har folk fått auga opp for nyttige og helsebringande bæra er. Indianarane i Nord Amerika (USA og Canada) brukte planten og bæra til medisin. I dei fleste byane i landet vil du finna aroniabuskar i parkar og langs vegar. Her er det berre å forsyna seg av den rike hausten!

Aroniabæra inneheld mykje fargestoff av typen antocyaniner og karotenoider (cyaidin-3-galaktosid og betakaroten) som verkar som antiopksidantar. Bæra er fulle av vitaminer, A,E, B2 og katalyserer opptak av vitamin C. Det finst meir vitamin P (bioflavonoidar) i aroniabæra enn i eple og appelsin. Aroniabæra inneheld også mange mineral og sporstoff som jern, molybden, bor, jod og kalsium. Bæra har mykje pektin i seg, slik at syltetøy og gele blir lett stivt.

Aroniabæra og det me lagar av dei inneheld tre gongar meir antioksidantar enn blåbær. Dei gjer difor godt på hjerne, hjarte, blodårer og urinvegar. Mellom annan styrkjer aroniabæra immunforsvaret, senkar kolestrolet og regulerer blodtrykket. Aroniabæra vernar oss mot dei såkalla frie radikalar som er årsak til mange ulike sjukdommar. Dei til og med brukast utvortes på sår og hudsjukdommar.

 Bæra kan etast råe, men smaken er sur og litt beisk. Solveig lagar saft, syltetøy og gele av aroniabæra. Før ho bruker dei legg ho dei i fryseboksen. Når dei frys blir dei litt søtare og mindre beiske. Ofte blandar ho dei med andre bær som me har mykje av i hagen. I fjor velsigna Gud oss med ein frukttørkar. Då tørka me mykje eple. Dei tørka epla er like gode no, eit år etter at me tørka dei! Denne frukttørkaren har me i år brukt til å tørka plommer, som blir svisker! Me har også tørka svartsurbær. Desse vil me bruka i frokostblandingar. 

Her er nokre nyttige lenker om aroniabær:

Syltetøy og gele

Gele og saft

Urtekildens planteleksikon

Sjekker prydbusk for helseeffekter

Aronia - sunn prydbusk

Sivs søte saft av svartsurbær - (Norges Bygdekvinnelag)

Aroniasaft

Comments